Podstawowe diety
aCh ten Cholesterol!
Co to jest ten choleserol? Jakiś podział na „dobry” i „zły”? O co chodzi? Już tłumaczymy! Cholesterol pochodzi z dwóch różnych źródeł – pokarmu oraz z naszego organizmu. Jest on związkiem tłuszczowym więc nie rozpuszcza się w krwi i aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. I w ten spos&...
Czytaj dalej...Awokado
Zielone masło? Ale jak to? No tak to. Masło z awokado. Ale od początku. Awokado jak mówią źródła zaczęło być uprawiane 7000 – 9000 lat temu, jest wiecznie zielonym drzewem, które osiąga wysokość nawet 20 metrów, ale nie całe drzewo nas interesuje tylko jego najważniejsza cześć, a mianowicie owoc – jednonasienna jagoda w kształcie gruszki, po...
Czytaj dalej...Dieta odchudzająca cz. I
Z roku na rok wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością. Jak wiadomo, najczęściej wynikają z niewłaściwego trybu życia, a dokładnie z braku aktywności fizycznej i stosowania niewłaściwej diety. Głównym sposobem zapobiegania otyłości oraz walki z już istniejącą otyłością jest racjonalna i zdrowa dieta ubogoenergetyczna. W kolorowych czasopismach, na licznyc...
Czytaj dalej...