Centrum Dietetyczne ProVitao Infolinia czynna od poniedziałku do piątku od 8:00 do 20:00

Awokado

Zielone masło? Ale jak to? No tak to. Masło z awokado. Ale od początku. Awokado jak mówią źródła zaczęło być uprawiane 7000 – 9000 lat temu, jest wiecznie zielonym drzewem, które osiąga wysokość nawet 20 metrów, ale nie całe drzewo nas interesuje tylko jego najważniejsza cześć, a mianowicie owoc – jednonasienna jagoda w kształcie gruszki, posiada ciemno zieloną lub fioletową skórę pod którą kryje się kremowy jasnozielony miąższ. I na miąższu się skupmy. Awokado jest wszechstronne, dlatego jest takie fajne. Możemy zrobić pastę z tuńczykiem, pokroić na plasterki i położyć na grahamkę, zrobić sałatkę... albo użyć zamiast masła! Gro osób przerzuciło się na awomasło gdyż jest zdrowsze niż masło zwykłe, a miąższ dojrzałego owoca doskonale się rozsmarowuje na chlebie.