Centrum Dietetyczne ProVitao Infolinia czynna od poniedziałku do piątku od 8:00 do 20:00

aCh ten Cholesterol!

Co to jest ten choleserol? Jakiś podział na „dobry” i „zły”? O co chodzi? Już tłumaczymy! Cholesterol pochodzi z dwóch różnych źródeł – pokarmu oraz z naszego organizmu. Jest on związkiem tłuszczowym więc nie rozpuszcza się w krwi i aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. I w ten sposób  powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, a proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością – te o małej gęstości – LDL (Low Density Lipoprotein) dostarczają cholesterol do komórek. Lipoproteiny o dużej gęstości HDL (High Density Lipoprotein) – odbierają go i transportują do wątroby gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. Tak właśnie nadmiar cholesterolu (niewielki nadmiar) jest rozkładany i wydalany.